A labdarúgás egész évben világszerte fontos téma több millió ember számára. A sport hatalmas népszerűségével járó felelőssége, hogy a ligáknak és az irányító testületeknek folyamatosan igazodniuk kell a szurkolók fejlődő elvárásaihoz.

A technológiát egyre inkább használják a játék javítására és a szurkolók bevonására. A videóbíró (VAR) technológia például segít a játékvezetőknek helyesebb döntéseket hozni és lényegesen átalakítja a játékot.

2018 óta, a pozitív és ösztönző kétéves világszintű próba után, ami több nagyméretű versenyen zajlott, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) a játékszabályzatba rögzítette a VAR használatát. Jelenleg a mérkőzés menetét megváltoztató négy kategóriájának felülvizsgálatára korlátozódik a használata: gólok, büntetések, piros lapok és vétlen játékos büntetése.

A videóbíró egyre gyakoribb a labdarúgásban, azonban még mindig gyerekcipőben jár, és érdemes elgondolni azon, ahogyan a jövőben alakulni fog a használata és hogy a videotechnika fejlődése hogyan javítja majd a döntések pontosságát és sebességét.

A VAR NÉPSZERŰSÉGÉNEK NÖVEKEDÉSE

A VAR a kezdetektől fogva vitákat váltott ki azáltal, hogy a döntéseket megkérdőjelezik, a szurkolók szerint pedig megszakítja a játék menetét. A kritikák ellenére a technológia pártfogói egyetértenek abban, hogy ezzel kisebb az esélye a félreértéseknek és a rossz döntéshozataloknak, ami végsősoron a játékosok, a játékvezetők és a szurkolók javát szolgálja.

Az IFAB jelentése szerint a VAR-rendszer pontossága 93% -ról 98,9% -ra nőtt a kétéves világszintű próba során. A FIFA szerint a játékvezetői pontosság a VAR segítségével a világkupán elérte a 99,2% -ot. (Az, hogy a döntéshozatal 100% -os pontosságot érjen el, végsősoron lehetetlen cél, mivel az emberi észlelés és szubjektív véleményformálás mindig jelen lesz a végső döntésben.)

Sokan szeretik kiemelni a játékra gyakorolt a pozitív hatásait; elrettenti a játékosokat a szabályok megszegésétől, és jobb élményt biztosít a szurkolók számára. A spanyol labdarúgás első osztálya, a LaLiga a 2018/2019-es szezonban vezette be először a VAR rendszert, biztató eredményekkel.

A videóbírók 190 mérkőzésen 55 alkalommal ajánlottak felülvizsgálatot a játékvezetőnek, ezek közül 27 volt gólokkal kapcsolatos. Ez azt jelenti, hogy a VAR a góloknál felmerülő döntések 6% -át javította ki, ami jelentős mennyiség, figyelembe véve a gól vagy nem gól hatását a mérkőzés kimenetelére. A statisztikák azt is kimutatták, hogy a VAR hozzájárult a tiltakozások 14,5%-kal, a szimulációk 83,3% -kal történő csökkenéséhez az előző szezonhoz képest. Carlos Velasco Carballo, a LaLiga VAR projektvezetője és fő játékvezető oktatója szerint: „A videóbíróval a játékosok tudják, hogy minden mozdulatukat figyelik és elemzik, ami sportszerűbb viselkedésre sarkalja őket.

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA A KÖNNYŰ, GYORS ÉS PONTOS DÖNTÉSEKÉRT

Az MI a világ számos területén és iparágában vetette meg a lábát, hogy a manuális folyamatok csökkentésével növelje a működés hatékonyságát. Sok jelenlegi alkalmazás ugyanis a gépi tanuláson alapul, ami a mesterséges intelligencia egy bizonyos alterülete.

Példa erre a mesterséges intelligencia használata a játékvezetők döntéshozatali folyamatának kibővítésére és fejlesztésére azáltal, hogy megkönnyíti a szabálytalan leshelyzetek azonosítását. Ez az új generációs VAR-rendszer neurális hálózati technikát használ ahhoz, hogy automatikusan kalibrálja a játékmezőt, valamint több látószöggel is rendelkező háromdimenziós les vonalat állít elő.

Az MI a kamerák által előállított képeket valós időben folyamatosan elemzi, és kiszámítja a kamerakép és a pálya 3D modellje közötti transzformációkat, bármikor lehetővé téve a les vonal kiterjesztett valóságban történő megjelenítését, a megfelelő perspektívában. Továbbá mivel a rendszer integrált, megszünteti az aprólékos és időigényes kézi kalibrálás szükségességét. A mesterséges intelligencia segítségével a les vonal kevesebb, mint egy másodperc alatt létrehozható.

Ezen kívül, ha a kamera helyzete megváltozik, a rendszer automatikusan újrakalibrálja magát, így a kezelők biztosak lehetnek abban, hogy grafikus felületeik mindig a kalibrált pályára lesznek kivetítve a lehető legnagyobb pontossággal.

Ez a példa jól mutatja, hogy a videotechnika terén elért haladás milyen előnyökkel jár a játék tekintetében. Egy lépéssel közelebb vagyunk a könnyebb, gyorsabb és precízebb játékvezetés felé.

MI A KÖVETKEZŐ LÉPÉS A VAR SZÁMÁRA?

Csakúgy, mint mi emberek, akik példák alapján tanulunk, és viselkedésünket az új tapasztalatok alapján formáljuk, minél többet képezzük a mesterséges intelligenciát, annál fejlettebb lesz. Ez azt jelenti, hogy az MI segítette VAR rendszerek fejlesztése az elkövetkező idők során finomítva lesz a megfelelő szintű emberi felügyelettel és a hatékony infrastruktúrával.

Az automatizált robotkamera vezérlés kifejlesztése során az MI-t megtanítják a legfontosabb esemény megtalálására és a szerinte legrelevánsabb játékterület részre való irányítására. Ez ahhoz vezethet, hogy közvetítő kamerák mellett külön VAR kamerák is helyet kapnak a pálya körül. Míg a közvetítő kamerák elsősorban a narratívához készítenének érdekes és esztétikus felvételeket, addig a dedikált robotizált VAR kamerák csak a videóbíró elemzéshez szükséges legmegfelelőbb nézőpontokat jelenítenék meg. Ezenfelül mivel a robot kamerák MI vezérlésűek és azokat nem emberek működtetik, nem jár további személyzeti költségekkel. Az automatikus kameraválasztás működéséhez az MI-t megtanítják, hogy kiválassza a szerinte legjobb vagy legmegfelelőbb kameraállást

De ahogy haladunk a továbbfejlesztett képi folyamatok technológiája felé, a VAR sikere nagyban függ attól, hogy mennyire jól alkalmazzák és értik meg azt, hiszen végső soron a játékvezetőnek kell meghoznia az utolsó döntést.

Ez az oka annak, hogy a ligák és a szövetségek intenzív képzési programokat kezdenek kidolgozni a hivatalos hatóságok számára. A LaLiga egy olyan kurzust szervezett, amely magában foglalja a workshopok, más bajnokságok tanulmányozását, szimulációkat a játékvezetőknek, valamint klubokkal, médiával és szurkolókkal való kommunikációt. Sergio Sánchez Castañer, a LaLiga VAR projekt technológiai igazgatója ezt mondta a programról: „A VAR sikerének kulcsa az átláthatóság és a kommunikáció. Az első naptól kezdve, mielőtt még összehoztuk volna az érdekelt feleket Spanyolországban, tudtuk, hogy a VAR alkalmazásának és céljainak megértése sikeres lehet.”

Valószínű, hogy egyre több és több ilyen játékvezetőknek szánt képzési programokkal fogunk találkozni, ahol felkészítik őket bármilyen helyzetre, és segítsék a VAR még hatékonyabb felhasználásában.

Önnek ajánljuk

Összes cikk